Back to top

Meer kwalitatief hoogwaardige digitale bronnen rondom het thema Tweede Wereldoorlog beschikbaar voor het brede publiek. Ten eerste door een set digitale collectiedata via een open licentie beschikbaar te stellen. En daarnaast door via een aantal erkende en al goed zichtbare publiekskanalen Oorlogsbronnen.nlWikimedia Commons (en Wikipedia), Tweedewereldoorlog.nlOpenBeelden.nl, Flickr en Instagram de digitale collectiedata te publiceren.

Update

Hoe maak je archiefmateriaal online open beschikbaar?

08-10-2019

Het Instituut voor Beeld en Geluid maakte er een video over!

 

NSB-propagandamateriaal op YouTube tijdelijk verwijderd

24-06-2019

Een videocompilatie van een bezoek van Anton Mussert aan Alkmaar - afkomstig uit het WO2 Open Data Depot - zorgde ervoor dat het YouTube-kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar werd verwijderd. Het zou 'haatzaaiend materiaal' verspreiden.

Verslag workshop Open Data

06-01-2019

Hergebruiken van erfgoedmateriaal wordt makkelijker sinds er gedigitaliseerd wordt. Maar bronnen delen op een manier dat ze echt bruikbaar zijn, gaat voor collectiebeherende instellingen verder dan alleen scannen. Een verslag van de workshop 'open WO2 data' voor NOB-deelnemers. 

Workshop over open WO2 data voor NOB-deelnemers

01-12-2018
06-12-2018

Workshop voor NOB-deelnemers: Open Data WO2

Netwerk Oorlogsbronnen organiseert speciaal voor haar deelnemers de workshop 'Open Data WO2' op donderdag 6 december in Amsterdam, over het 'clearen' en delen van open oorlogsbronnen en -collecties. 

Films NSB-filmdienst in publiek domein op AMIA conferentie

29-11-2018

Lizzy Jongma sprak met Julia Vytopil en Tom de Smet van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op de jaarlijkse conferentie van de Association of Moving Image Archivists (AMIA) in Portland over de collectie van de NSB-filmdienst in het publieke domein, het project WO2 Open Data Depot en het Netwerk Oorlogsbronnen. 

Erwin Verbruggen (Beeld & Geluid) was ook aanwezig in Portland en maakte een verslag van de presentatie. Lees zijn bevindingen hier

GLAM en Wikimedians

22-11-2018

Janneke Jorna bezocht dit jaar de GLAMWiki conferentie - de jaarlijkse ontmoeting tussen medewerkers van GLAM’s en Wikimedians - en blogt erover. 

Jaarlijks ontmoeten wikimedianen en medewerkers van bibliotheken, archieven, musea en galeriën elkaar tijdens de GLAMWiki conferentie. Janneke Jorna van Netwerk Oorlogsbronnen was er dit jaar bij. 

Nominatie 2018 Archive Achievement Awards

11-10-2018

Tijdens de 2018 World Conference van FIAT/IFTA (The International Federation of Television Archives) in Venetië presenteerden Ruurd Blom en Maartje Hülsenbeck (Beeld en Geluid) de in het publieke domein gepubliceerde collectie van NSB-propagandafilms. Het project was eveneens genomineerd voor de 2018 Archive Achievement Awards (maar won de prijs niet).

Maartje en Ruurd: "We were interested in opening up our collection in collaboration with external partners and investigating the possibilities for the use of linked open data. Besides, this collection provides an interesting case study into copyright and ethical issues".

 
Ruurd Blom presenteert op de IFTA World Conference
Afgerond

Tien keer meer open oorlogsbronnen verzameld dan gepland

24-09-2018

Het project WO2 Open Data Depot is met een bovenverwacht resultaat afgerond. Er zijn ruim tien keer meer bronnen verzameld dan bij aanvang was voorzien. Ook is er veel aandacht geweest voor de open oorlogsbronnen. Zowel vanuit de Wikimedia Nederland Community als media. 

Met ruim het tienvoudige van het vooraf geplande aantal open oorlogsbronnen in het WO2 Open Data Depot, is een stevige basis gelegd voor het stimuleren van het hergebruik van WO2-bronnen. Lees in het project-eindrapport meer over het verzamelen en open publiceren van de bronnen.

PDF icon Evaluatie WO2 Open Data Depot DEF.pdf

Eindrapport WO2 Open Data Depot

In uitvoering

Nacht van de Dictatuur 2018 met presentatie over NSB-propagandamateriaal

03-09-2018
17-07-2018

Wist je dat Anton Mussert de NSB na de oorlog afspiegelde als een bovengrondse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetter? Kom meer te weten over NSB-propagandavoering en de aantrekkingskracht van de beweging tijdens de Nacht van de Dictatuur 2018, om 20:50 uur op 14 september in Den Haag.

14-09-2018

NSB-beeldpropaganda tijdens de Nacht van de Dictatuur 2018

Wist je dat Anton Mussert de NSB na de oorlog afspiegelde als een bovengrondse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetter? Kom meer te weten over NSB-propagandavoering en de aantrekkingskracht van de beweging tijdens de Nacht van de Dictatuur 2018.

In gesprek over de vrijgekomen NSB-propagandafilms

15-06-2018

In de YouTube-serie De Archiefdienst van Beeld en Geluid spreekt Bas Agterberg met experts Jesse de Vos en Ruurd Blom over de vrijgekomen NSB-propagandafilms. Wat voor films kun je vinden in deze collectie en waarom zijn de films in hoge kwaliteit vrij beschikbaar gesteld?

De wetenschappelijke waarde van NSB-propagandabeelden

31-05-2018

Wat is de wetenschappelijk waarde van het in publiek domein gepubliceerde foto- en filmmateriaal van de NSB? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst 'De leider spreekt: NSB-propagandamateriaal als bron' op 31 mei bij Beeld en Geluid. Aan het woord kwamen Ruurd Blom en Maartje Hülsenbeck over de aanleiding voor het vrijgeven van de films - het project WO2 Open Data Depot - en het onderzoek naar de juridische status van het materiaal. René Kok vertelde over de Filmdienst der NSB aan de hand van filmfragmenten. Tot slot discussieerden onder leiding van Bas Agterberg een panel bestaande uit Rense Havinga, Robin te Slaa, Chris Vos (Onderzoeker en Documentairemaker), Jesse de Vos en Frank van Vree over de wetenschappelijke waarde van het (foute) bronmateriaal, en waarom het belangrijk is om dit materiaal open beschikbaar te stellen in het publieke domein. 

Paneldiscussie

Ook beelden van de Fotodienst der NSB in publiek domein

31-05-2018

Na het online vrijgeven van de filmcollectie zijn nu ook zeshonderd beelden van de Fotodienst der NSB opgenomen in het WO2 Open Data Depot. Nog zevenhonderd meer foto's komen beschikbaar in het publieke domein via de Beeldbank WO2 en Oorlogsbronnen.nl

Na de publicatie van films zijn nu ook 1300 foto's van de NSB vrijgekomen in publiek domein. Met de publicatie van 600 geselecteerde foto's in het WO2 Open Data Depot wordt laagdrempelig onderzoek mogelijk en hergebruik gestimuleerd. 

Beschikbaar gestelde NSB-films in de media

30-05-2018

Bas Agterberg, specialist mediahistorie bij Beeld en Geluid, sprak bij het radioprogramma Focus op NPO Radio 1 over de gepubliceerde films van de Filmdienst der NSB. 

 

Jort Kelder vertelt bij Pauw over het vrijgekomen materiaal van de Filmdienst der NSB

 

 

170 NSB-propagandafilms in publiek domein

22-05-2018

De NSB maakte voor propagandadoeleinden veel gebruik van het toen relatief nieuwe medium film. Dat wordt duidelijk aan de hand van de NSB-filmcollectie die Beeld en Geluid in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen online beschikbaar stelt binnen het project WO2 Open Data Depot.

De NSB maakte voor propagandadoeleinden veel gebruik van het toen relatief nieuwe medium film. Dat wordt duidelijk aan de hand van de NSB-filmcollectie die Beeld en Geluid in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen online beschikbaar stelt.

31-05-2018

De Leider spreekt: NSB propagandamateriaal als bron

170 films en 1300 foto's van de Filmdienst en Fotodienst der NSB zijn beschikbaar gesteld in het publieke domein. Op 31 mei gaan we in op de wetenschappelijke waarde van dit materiaal.

Fotocollectie Menno Huizinga bij RTL Nieuws

25-04-2018

RTL nieuws besteedde aandacht aan de in publiek domein gepubliceerde foto's van verzetsfotograaf Menno Huizinga.

Honderden open oorlogsbronnen gepubliceerd

24-04-2018

Honderden open oorlogsbronnen uit tien verschillende collecties zijn verzameld en gepubliceerd via Wikimedia Commons en Flickr.

Van schrijnende beelden van de hongerwinter in Den Haag, tot de leren jas die een Joodse verzetsman droeg tijdens zijn executie. Het Netwerk Oorlogsbronnen maakt ruim 900 gedigitaliseerde foto’s en objecten uit de Tweede Wereldoorlog open beschikbaar via Wikimedia Commons.

Open oorlogsbron uitgelicht

09-03-2018

In het kader van het project WO2 Open Data Depot staat dit keer in de rubriek 'Bron uitgelicht' een foto centraal met de licentie CC BY-SA 3.0. Dat betekent dat de foto vrij gebruikt mag worden onder de voorwaarde van naamsvermelding. 

Deze keer in Bron uitgelicht: De bruine leren jas die verzetsman Eliazar Blei Weissmann droeg toen hij op 20 februari 1945 werd gefusilleerd in Rotterdam. De jas bleef bewaard en is onderdeel van de collectie van Museum Rotterdam. 

Open-up!

19-01-2018

Tijdens het symposium Open-up! van Erfgoed Gelderland en Wikimedia Nederland gaf Janneke Jorna een workshop over open data in erfgoedcollecties. Alle facetten van WO2-bronnen in het publieke domein kwamen voorbij. Van een antwoord op de vraag 'hoe weet ik of er nog auteursrecht op mijn collectie rust', tot een aantal praktijkvoorbeelden. En dit alles in het kader van het project WO2 Open Data Depot. 

 
Janneke bij Open Up!
NOB-workshop door Janneke

Publiekdomeindag 2018

01-01-2018

In het kader van Publiekdomeindag 2018 - een moment waarop het auteursrecht op sommige werken vervalt en deze in het publieke domein terecht komen - schreef Janneke een artikel over het project WO2 Open Data Depot.

De eerste 125 rechtenvrije oorlogsbronnen zijn verzameld

04-12-2017

Al 125 oorlogsbronnen rond thema’s als dagelijks leven, collaboratie, vervolging, verzet en bevrijding - vrij van rechten en dus voor iedereen om te gebruiken - zijn verzameld binnen het project WO2 Open Data Depot. 

Al 125 oorlogsbronnen rond thema’s als dagelijks leven, collaboratie, vervolging, verzet en bevrijding - vrij van rechten en dus voor iedereen om te gebruiken - zijn verzameld binnen het project WO2 Open Data Depot. 

Kick-off WO2 Open Data project

29-08-2017

Alle partners in het project WO2 Open Data Depot kwamen eind augustus samen om het project officieel te starten. 

Alle deelnemers van het project
Start

Vrij te gebruiken oorlogsbronnen in een duurzaam reservoir

16-11-2016

Bronnenmateriaal – originele correspondentie, foto’s, films, dagboeken, kranten, brochures, voorwerpen etcetera – speelt een belangrijke rol in de informatievoorziening rondom het thema Tweede Wereldoorlog. Wie anno 2016 zoekt naar bronnenmateriaal, begint (en eindigt) vaak bij het internet. Een Google-zoekactie op 'Tweede Wereldoorlog'levert 5,5 miljoen resultaten op. Er is behoefte aan meer inhoudelijke duiding door prioritering van de 'belangrijkste' bronnen voor specifieke onderwerpen en ook verduidelijking van de voorwaarden van hergebruik van het digitale materiaal. Daar maakt het project WO2 Open Data Depot een stap in. 

PDF icon WO2 Open Data Depot voorlopig projectvoorstel.pdf

Voorlopig projectplan WO2 open data depot

Grote publieke belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog

01-11-2016

Aanleiding voor dit project is een onderzoek naar publieke belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Dit voerde TNS NIPO in samenwerking met het NIOD in 2015 uit. Hieruit blijkt dat de belangstelling voor 'de oorlog' nog altijd groot is: een op de vijf Nederlanders is geïnteresseerd in oorlog en/of geschiedenis. 

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor deze geschiedenis nog steeds groot. Bijna 40% van de Nederlanders is geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog.