Back to top

In de Tweede Wereldoorlog maakte de kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht haar woning aan de Herengracht 401 tot een toevluchtsoord voor joden en mensen op vlucht voor de nazi’s. Kunst en poëzie hield de groep onderduikers op de been. Na de oorlog stichtte Gisèle 'Castrum Peregrini'. Een huis dat getuigt van dit indringende verhaal over moed, vriendschap en de hoop die kunst biedt tijdens vervolging en onderdrukking.

Tegenover Castrum Peregrini bevindt zich het NIOD, dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht als documentatie- en onderzoekscentrum over de oorlog, en later over massaal geweld en genocide in meer internationale context. Na een rondleiding bij Castrum Peregrini vindt het middagprogramma bij het NIOD plaats, met een lunch en twee workshops door het NIOD en Netwerk Oorlogsbronnen. Docenten en opleiders zijn van harte uitgenodigd voor deze studiedag.

Programma

10.00 uur Castrum Peregrini (Herengracht 401, ingang Beulingstraat, Amsterdam)

Ontvangst met koffie

Rondleiding en lezing over de oorlogsjaren in het huis aan de Herengracht 401, door Frans Damman

12:00 uur NIOD (Herengracht 380, Amsterdam)

Lunch

12.45 uur Workshop 1: Kreatief met oorlogsbronnen

Lang niet alle bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog zijn digitaal. En het kleine percentage gedigitaliseerd materiaal is niet als vanzelfsprekend te vinden via internet. Voor welke keuzes staan erfgoedinstellingen met hun WO2-materiaal? En wat is er wel digitaal beschikbaar, wat zijn dé plekken om bruikbare oorlogsbronnen te vinden? En wat wordt er zoal mee gemaakt? U krijgt een overzicht van interactieve en educatieve toepassingen van primaire WO2-bronnen. Wist u bijvoorbeeld dat er interviews met oorlogsgetuigen online staan over onderduikervaringen? En dagboeken waarin verzetsdaden zijn beschreven? Daarnaast geven we inzicht in waar u op moet letten bij het gebruik van bronnen (denk aan authenticiteit en rechten). Ook bespreken we aan de hand van een TNS NIPO gebruikersonderzoek de toepassing van oorlogsbronnen in de klas. 

14.00 uur Workshop 2: Over de grens – Hoe genocide begint

Een volk dat voor tirannen zwicht

Zal meer dan lijf en goed verliezen

Dan dooft het licht….

                                                H.M. van Randwijck

Gisèle en haar helpers waren omstanders in tijden van repressie en vervolging. Zij hebben keuzes gemaakt die tegen de heersende orde in gingen, en zijn daarmee helden van verzet geworden. Gisèle weigerde bijvoorbeeld om als kunstenares lid te worden van de Kultuurkamer. Terwijl veel van haar tijdgenoten zich wél aansloten bij dit instituut van de bezetter, om zo van werk verzekerd te blijven. Ook bood Gisèle hulp aan mensen die vervolgd werden. Het verhaal van Gisèle en haar onderduikers is goed afgelopen, maar velen in dezelfde situatie hebben deze inzet met hun leven moeten bekopen. Deze workshop gaat over de mechanismen die aan genocide ten grondslag liggen en de persoonlijke overwegingen van gewone mensen.

15.15 uur Einde met uitreiking nascholingscertificaat

Prijs: 20 euro, inclusief lunch, koffie, thee

Doelgroep: Docenten en opleiders

Aanmelden: Stuur een mail naar vgndidactiek@gmail.com