Back to top

Tweedewereldoorlog.nl is een portal over de Tweede Wereldoorlog met lesmateriaal, bronnen, digitale tentoonstellingen en activiteiten. De website is begin 2017 vernieuwd en onder meer uitgebreid met themadossiers als 'opkomst van het Nationaalsocialisme', 'dagelijks leven' en 'wederopbouw'. Netwerk Oorlogsbronnen zorgt voor bronnen bij deze thema's.    

Afgerond

Sprekende oorlogsbronnen op Tweedewereldoorlog.nl

30-08-2017

Het project waarbij het Netwerk Oorlogsbronnen ruim 600 oorlogsbronnen selecteert bij thema's op Tweedewereldoorlog.nl, is afgerond. Alle bronnen staan online (www.tweedewereldoorlog.nl/themas) en geven de WO2-onderwerpen verdieping. 

Honderden oorlogsbronnen illustreren vanaf nu thema's op Tweedewereldoorlog.nl. Collectiespecialist Yeva Swart selecteerde ze laat ons zien welke tien bronnen haar het meest zijn bijgebleven. 

Direct toegang tot erfgoedmateriaal over kenmerkende thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Ruim zeshonderd oorlogsbronnen op de website Tweedewereldoorlog.nl zorgen voor verdieping bij onderwerpen als 'collaboratie' en 'verzet'. 

In uitvoering

Van Engelandvaarders tot capitulatie: ruim 140 thema's voorzien van bronnen

11-04-2017

De bronnenselectie voor Tweedewereldoorlog.nl vordert. Ruim 140 subthema's zijn inmiddels voorzien van oorlogsbronnen. Denk daarbij aan onderwerpen als 'Engelandvaarders', 'Blitzkrieg 1940', 'Aanval op Denemarken en Noorwegen', 'Evacuatie regering en koningshuis' en veel meer. Dit voorjaar worden de laatste zestig thema's voorzien van oorlogsbronnen.

Het thema 'Engelandvaarders' op Tweedewereldoorlog.nl

Yeva blogt over haar zoektocht naar bijzondere oorlogsbronnen

06-03-2017

Negen miljoen oorlogsbronnen, 205 thema’s en 74 dagen om hier de 1200 mooiste, bijzonderste, indrukwekkendste uit te selecteren. Collectiespecialist Yeva Swart vertelt over haar werk voor Tweedewereldoorlog.nl. 

Eén oorlog, vele verhalen

24-01-2017

De vernieuwde website Tweedewereldoorlog.nl is op 24 januari gepresenteerd op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) Beurs in Utrecht. NOB heeft inmiddels 54 subthema's onder de overkoepelde thema's 'Oorlog wereldwijd', 'Verzet' en 'Nederlands-Indië' voorzien van bronnen. Zie bijvoorbeeld 'studentenverzet', 'april/meistaking' of 'slagen om El Alamein'. De originele bronnen bieden verdieping aan onder meer docenten die op zoek zijn naar lesmateriaal of interessante onderwerpen. Komende maanden werken we aan de selectie van bronnen voor de overige 150 subthema's. Denk daarbij aan thema's als 'opkomst van het fascisme', 'bevrijding' en 'collaboratie', etcetera. 

 

Voorbeeld van getoonde bronnen via tweedewereldoorlog.nl
Voorbeeld van getoonde bronnen via tweedewereldoorlog.nl
Start

205 thema's en ruim 600 bronnen

15-12-2016

Netwerk Oorlogsbronnen werkt mee aan de te vernieuwen website tweedewereldoorlog.nl. We selecteren en presenteren aan de hand van 205 thema's sprekende bronnen. De originele bronnen dragen bij aan de verdieping van gebeurtenissen als de invasie in mei 1940, de slag om Arnhem, de februaristaking, etcetera. 

Tweedewereldoorlog.nl is een van de eerste resultaten van het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WOII). Dit is een netwerkorganisatie waarin het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Netwerk Oorlogsbronnen, de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samenwerken.