
Binnen het 2,5 jarige project worden aan de hand van concrete onderzoeksvragen methoden verkend om het meest geraadpleegde Tweede Wereldoorlog-archief van Nederland, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), digitaal beter doorzoekbaar te maken. Dit met als doel een efficiënte en effectieve methodiek te ontwikkelen om grote hoeveelheden ongestructureerde, analoge data uit archiefcollecties om te werken naar bruikbare digitale onderzoeksdata.
Succesvolle slotbijeenkomst
170 geïnteresseerden bezochten op 13 september Connecting the dots, het slotcongres van TRIADO. En daarmee is de verrijkingsfase van TRIADO afgerond. Maar, zoals dagvoorzitter Puck Huitsing al zei, zijn we over de digitale ontsluiting van het CABR nog lang niet uitgepraat. Hieronder kunt u het verslag en de projectresultaten nog eens rustig nalezen.
Slotcongres Connecting the dots
Programma Slotcongres TRIADO: Connecting the dots
Welke resultaten heeft het project opgeleverd en wat betekent dit voor de toekomst van het CABR? Dit wordt onder meer besproken op 13 september 2019 tijdens het TRIADO-slotcongres in Amsterdam. Connecting the dots is een congres over de geschiedenis en de wetenschappelijke waarde van het CABR. En de mogelijkheden van een digitaal doorzoekbaar archief. Met lezingen van Abram de Swaan, Peter Romijn en Ad van Liempt, en een paneldiscussie o.l.v. Lex Heerma van Voss met o.a. Marens Engelhard, Wouter Veraart, Ralf Futselaar en Catrien Bijleveld.
De inschrijving voor dit congres is vol. U kunt zich op een wachtlijst plaatsen door een email te sturen naar a.helfrich@niod.knaw.nl.
TRIADO in het Archievenblad
Welke mogelijkheden biedt het semantisch web voor archiefinstellingen om collecties voor een wereldwijd publiek toegankelijk te maken en bronnen te contextualiseren? En welke potentie heeft het digitale corpus waarmee getest is binnen TRIADO voor nieuw wetenschappelijk onderzoek? Edwin Klijn schrijft erover in het Archievenblad (juni 2019).
Veelbelovende resultaten eerste fase TRIADO
Binnen het project TRIADO is de afgelopen 1,5 jaar onderzocht met welke methoden en technieken het meest geraadpleegde WO2-archief van ons land, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), full text doorzoekbaar kan worden gemaakt. De resultaten zijn veelbelovend.
Slotcongres TRIADO: Connecting the dots
Save the date!
Hoe kunnen we het meest geraadpleegde Tweede Wereldoorlog-archief van Nederland, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), digitaal beter doorzoekbaar maken? Die vraag stond centraal binnen Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit (TRIADO). Welke resultaten heeft het project opgeleverd en wat betekent dit voor de toekomst van het CABR?
Kom op 13 september naar Connecting the dots, een congres over de geschiedenis en de wetenschappelijke waarde van het CABR. En de mogelijkheden van een digitaal doorzoekbaar archief. Met lezingen van Abram de Swaan, Peter Romijn en Ad van Liempt, en een paneldiscussie o.l.v. Lex Heerma van Voss met o.a. Marens Engelhard, Wouter Veraart, Ralf Futselaar en Catrien Bijleveld.
TRIADO in Informatieprofessional
Edwin Klijn schrijft in het vakblad Informatieprofessional (mei 2019) over de resultaten uit de eerste helft van het project TRIADO.
Eindrapport verrijkingsfase
De conclusies en bevindingen uit eerste fase van het project TRIADO zijn samengevat in een Nederlandstalig en Engelstalig rapport.
De mensen van TRIADO: Ismee Tames
De mensen van TRIADO: Edwin Klijn
De ontstaansgeschiedenis van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging
Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) is use case in het project TRIADO. Welke informatie kun je in dit meest geraadpleegde WO2-archief vinden en hoe is het ontstaan? Projectmanager Anne Gorter houdt zich bezig met de toegankelijkheid van Tweede Wereldoorlog-collecties bij het Nationaal Archief en zet een de geschiedenis van het CABR uiteen (beschikbaar in het Nederlands en Engels):
De mensen van TRIADO: Rutger van Koert
De mensen van TRIADO: Anne Gorter
Start interviewserie 'De mensen van TRIADO'
In de interviewserie 'De mensen van TRIADO' komen betrokkenen bij het project Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit aan het woord. Ze vertellen over hun expertise en rol in het project. Maar ook over hun verwachtingen en het belang van TRIADO. In deze eerste aflevering: Marten Düring, lid van de wetenschappelijke adviescommissie. Als tweede komt Marian Hellema aan het woord. Zij stelde een digitaliserings-workflow op.
Scannen is maar een deel van het verhaal
Projectleider van TRIADO Edwin Klijn blogt over massadigitalisering.
KNAW-onderzoeksfonds 2016 maakt TRIADO mogelijk
Aan het onderzoeksvoorstel TRIADO – Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit – is het KNAW-onderzoeksfonds 2016 toegekend. Het KNAW-instituut NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies diende het voorstel namens Netwerk Oorlogsbronnen en met projectpartners Huygens ING (KNAW) en het Nationaal Archief in. Het TRIADO-project gaat in januari 2017 van start en loopt tot juli 2019.