
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies nodigt u van harte uit voor de vijfde Netwerkdag Oorlogsbronnen. Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van games, interactie en historisch bronnenmateriaal.
Programma
12.00-13.00 Registratie en lunch
13.00-13.30 Introductie door Edwin Klijn, manager NOB
13.30-15.30 Workshops:
I (War)Games
II Mobiele beleving: verhalen op locatie
III Wikipedia
15.30-16.00 Pauze
16.00-16.15 Resultaten workshops
16.15-17.00 Learn to Play – Play to Learn door Willem-Jan Renger, hoofd Studiolab Games & Interactie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)
17.00-18.00 Receptie
Workshops
Voor een voorspoedig verloop van de workshops vragen wij u voorafgaand aan de netwerkdag informatie te verzamelen of zelf ideeën aan te dragen. Hieronder staat meer informatie over de workshops.
I (War)Games
Docenten: Butch & Sundance (www.butchandsundance.nl)
Met behulp van 360 graden-panoramafoto’s van locaties en een gekozen thema maak je een interactief beeldverhaal. Je gebruikt daarvoor digitaal WO2 bronnenmateriaal afkomstig uit je eigen organisatie of van andere erfgoedinstellingen.
Aanvullende informatie:
In deze workshop worden u en de andere deelnemers verdeeld over vijf groepjes die ieder aan de slag gaan met een thema. Bij dit thema is een panoramafoto gemaakt van een plek ergens in Nederland. Samen met de medecursisten verzamelt u informatie passend bij het thema en de panoramafoto. De gevonden informatie, bijvoorbeeld krantenknipsels, filmfragmenten of bijzondere anekdotes, verwerkt u in de foto.
Heeft u of uw organisatie interessant (historisch) materiaal dat past bij de hieronder beschreven thema’s en staat het nog niet in www.oorlogsbronnen.nl? Stuur dit dan door via info@oorlogsbronnen.nl of zet het op een usb-stick en neem het mee naar de netwerkdag.
De thema’s zijn:
Dolle Dinsdag: Rijswijkseplein in Den Haag
Razzia van Rotterdam: Beukelsweg in Rotterdam
Hollandsche Schouwburg: Plantage Middenlaan in Amsterdam
Nationaal-Socialistische Beweging (NSB): de Maliebaan in Utrecht
Overval van verzet op de gevangenis (11 mei 1944), Wilhelminastraat in Arnhem
Bij deze workshop maakt u gebruik van een laptop. Deze hoeft u zelf niet mee te nemen.
II Mobiele beleving: verhalen op locatie
Docenten: Tempeest (www.tempeest.nl)
Gamificeer een historische gebeurtenis. Samen met Tempeest leer je hoe bekende en minder bekende momenten geschikt gemaakt kunnen worden voor een game, in de vorm van een location based app. Ofwel laat gebruikers het verleden herbeleven op de locatie waar ze op dat moment zijn.
Aanvullende informatie:
Tempeest maakt de geschiedenis van een plek ‘beleefbaar’ met behulp van film, game en de technische mogelijkheden van tablets of andere mobiele apparaten. De eerste game van Tempeest is Lost in Time, waarin je tablet in een tijdmachine wordt getransformeerd en je het verleden herbeleeft in de binnensteden van Nederland.
Ook in deze workshop worden u en de andere cursisten verdeeld over vijf groepjes. Jullie gaan aan de hand van een stappenplan een bepaalde gebeurtenis/thema gamificeren. Wilt u deze workshop volgen en heeft u een ‘moment’ dat u graag geschikt wil maken voor een interactieve game? Geef dit aan ons door via info@oorlogsbronnen.nl i.v.m. de voorbereiding van de workshop.
Bij te weinig suggesties zal het coördinatiepunt historische thema’s bedenken en de cursisten indelen.
III Workshop Wikipedia
Docenten: Wikipediaan Arie Sonneveld e.a.
Hoe voelt het om een Wikipediaan te zijn? Kruip in de huid van een vandalismebestrijder, redacteur, schrijver of commentator verwijderlijst en neem een kijkje onder de motorkap van Wikipedia.
Aanvullende informatie:
In deze workshop gaat u online oefenen met de vier functies van een Wikipediaan: vandalismebestrijder, redacteur, schrijver en commentator verwijderlijst. U krijgt de mogelijkheid om zelf (historische) teksten te schrijven, aan te passen en misschien wel te verwijderen. De benodigde documentatie wordt door de cursusleiders aangereikt.
De deelnemers worden in vier groepen ingedeeld en wisselen om de 15 minuten van rol.
Bij deze workshop maakt u gebruik van een laptop. Deze hoeft u zelf niet mee te nemen.
Bio Willem-Jan Renger
Willem-Jan Renger (1967) is hoofd van het Studiolab Games & Interactie aan de HKU, locatie Hilversum. In het Studiolab wordt ontwerponderzoek gedaan op het gebied van het toepassen van game and play ontwerp in andere contexten dan entertainment, binnen het lectoraat Play Design and Development. Met een focus op onderwijs, erfgoed en gezondheidszorg zoekt het Studiolab naar creatieve oplossingen voor de uitdagingen van de de 21e eeuw.
Willem-Jan is gespecialiseerd in het ontwerpen van innovatieve vormen voor onderwijs en overdracht en grondlegger van ludodidaktiek als ontwerpbenadering voor nieuwe educatieve overdrachtsvormen. Hij geeft geregeld lezingen, workshops en masterclasses op dit gebied.
Aanmelden
Meldt u zich vóór 13 oktober aan via info@oorlogsbronnen.nl en geeft u hierbij uw 1e en 2e voorkeur aan voor één van de workshops. Wij zullen bij het indelen zoveel mogelijk rekening met uw eerste voorkeur houden. De indeling wordt u op 27 oktober 2014 toegezonden.