Back to top

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies nodigt u van harte uit voor de vijfde Netwerkdag Oorlogsbronnen. Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van games, interactie en historisch bronnenmateriaal.

Programma

12.00-13.00 Registratie en lunch

13.00-13.30 Introductie door Edwin Klijn, manager NOB

13.30-15.30 Workshops:

I (War)Games

II Mobiele beleving: verhalen op locatie

III Wikipedia

15.30-16.00 Pauze

16.00-16.15 Resultaten workshops

16.15-17.00 Learn to Play – Play to Learn door Willem-Jan Renger, hoofd Studiolab Games & Interactie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

17.00-18.00 Receptie

Workshops

Voor een voorspoedig verloop van de workshops vragen wij u voorafgaand aan de netwerkdag informatie te verzamelen of zelf ideeën aan te dragen. Hieronder staat meer informatie over de workshops. 

I (War)Games

Docenten: Butch & Sundance (www.butchandsundance.nl)

Met behulp van 360 graden-panoramafoto’s van locaties en een gekozen thema maak je een interactief beeldverhaal. Je gebruikt daarvoor digitaal WO2 bronnenmateriaal afkomstig uit je eigen organisatie of van andere erfgoedinstellingen.

Aanvullende informatie:
In deze workshop worden u en de andere deelnemers verdeeld over vijf groepjes die ieder aan de slag gaan met een thema. Bij dit thema is een panoramafoto gemaakt van een plek ergens in Nederland. Samen met de medecursisten verzamelt u informatie passend bij het thema en de panoramafoto. De gevonden informatie, bijvoorbeeld krantenknipsels, filmfragmenten of bijzondere anekdotes, verwerkt u in de foto.

Heeft u of uw organisatie interessant (historisch) materiaal dat past bij de hieronder beschreven thema’s en staat het nog niet in www.oorlogsbronnen.nl? Stuur dit dan door via info@oorlogsbronnen.nl of zet het op een usb-stick en neem het mee naar de netwerkdag.

De thema’s zijn:

Dolle Dinsdag:  Rijswijkseplein in Den Haag

Razzia van Rotterdam: Beukelsweg  in Rotterdam

Hollandsche Schouwburg: Plantage Middenlaan in Amsterdam

Nationaal-Socialistische Beweging (NSB): de Maliebaan in Utrecht

Overval van verzet op de gevangenis (11 mei 1944), Wilhelminastraat in Arnhem

Bij deze workshop maakt u gebruik van een laptop. Deze hoeft u zelf niet mee te nemen.

II Mobiele beleving: verhalen op locatie

Docenten: Tempeest (www.tempeest.nl)

Gamificeer een historische gebeurtenis. Samen met Tempeest leer je hoe bekende en minder bekende momenten geschikt gemaakt kunnen worden voor een game, in de vorm van een location based app. Ofwel laat gebruikers het verleden herbeleven op de locatie waar ze op dat moment zijn. 

Aanvullende informatie:
Tempeest maakt de geschiedenis van een plek ‘beleefbaar’ met behulp van film, game en de technische mogelijkheden van tablets of andere mobiele apparaten. De eerste game van Tempeest is Lost in Time, waarin je tablet in een tijdmachine wordt getransformeerd en je het verleden herbeleeft in de binnensteden van Nederland.

Ook in deze workshop worden u en de  andere cursisten verdeeld over vijf groepjes. Jullie gaan aan de hand van een stappenplan een bepaalde gebeurtenis/thema gamificeren. Wilt u deze workshop volgen en heeft u een ‘moment’ dat u graag geschikt wil maken voor een interactieve game? Geef dit aan ons door via info@oorlogsbronnen.nl i.v.m. de voorbereiding  van de workshop.

Bij te weinig suggesties zal het coördinatiepunt historische thema’s bedenken en de cursisten indelen.

III Workshop Wikipedia

Docenten: Wikipediaan Arie Sonneveld e.a.

Hoe voelt het om een Wikipediaan te zijn? Kruip in de huid van een vandalismebestrijder, redacteur, schrijver of commentator verwijderlijst en neem een kijkje onder de motorkap van Wikipedia.

Aanvullende informatie:
In deze workshop gaat u online oefenen met de vier functies van een Wikipediaan: vandalismebestrijder, redacteur,  schrijver en commentator verwijderlijst.  U krijgt de mogelijkheid om  zelf (historische) teksten te schrijven, aan te passen en misschien wel te verwijderen.  De benodigde documentatie wordt door de cursusleiders aangereikt.
De deelnemers worden in vier groepen ingedeeld en wisselen om de 15 minuten van rol.

Bij deze workshop maakt u gebruik van een laptop. Deze hoeft u zelf niet mee te nemen.

Bio Willem-Jan Renger

Willem-Jan Renger (1967) is hoofd van het Studiolab Games & Interactie aan de HKU, locatie Hilversum. In het Studiolab wordt ontwerponderzoek gedaan op het gebied van het toepassen van game and play ontwerp in andere contexten dan entertainment, binnen het lectoraat Play Design and Development. Met een focus op onderwijs, erfgoed en gezondheidszorg zoekt het Studiolab naar creatieve oplossingen voor de uitdagingen van de de 21e eeuw.

Willem-Jan is gespecialiseerd in het ontwerpen van innovatieve vormen voor onderwijs en overdracht en grondlegger van ludodidaktiek als ontwerpbenadering voor nieuwe educatieve overdrachtsvormen. Hij geeft geregeld lezingen, workshops en masterclasses op dit gebied.

Aanmelden

Meldt u zich vóór 13 oktober aan via info@oorlogsbronnen.nl en geeft u hierbij uw 1e en 2e voorkeur aan voor één van de workshops. Wij zullen bij het indelen zoveel mogelijk rekening met uw eerste voorkeur houden. De indeling wordt u op 27 oktober 2014 toegezonden.