Back to top

In het Utrechts Archief vindt op donderdag 7 november 2013 de vierde NOB-Netwerkdag  plaats. Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van de rol van bronnen in het historische verhaal.

De kampjas van verzetsheld Pim Boellaard. Een foto van de wegvluchtende joodse man tijdens de razzia te Amsterdam van 22 februari 1941. Een verslag van een vergadering van de Joodsche Raad met de firma Lippmann, Rosenthal & Co. En een overlijdensbericht van een gesneuvelde Oostfrontstrijder in het NSB-blad Volk en Vaderland.

Erfgoedinstellingen bewaren originele documenten, kranten, boeken, foto’s, voorwerpen en andere artefacten. Deze ‘bronnen’ krijgen  meestal pas betekenis op het moment dat er duiding aan wordt gegeven. Welke keuzes worden er gemaakt bij de selectie en het gebruik van deze bronnen en waarom? Hoe wordt het historische verhaal verteld en waarom wordt er voor deze vorm gekozen? En wat zeggen deze keuzes over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog  70 jaar na dato?    

De Netwerkdag begint met een update van oorlogsbronnen.nl en een inleiding op het thema van de dag. Vervolgens zullen vier forumleden met ieder een andere achtergrond (filmmaker, conservator, schrijver en wetenschapper) aan het woord komen en aan de hand van hun eigen ervaring toelichten hoe zij (WOII)-bronnen gebruiken om het verhaal te vertellen of juist andersom.

Daarnaast biedt NOB de deelnemers masterclasses aan over historisch schrijven, historisch vertellen  en de historische rondleiding. De dag zal worden afgesloten met een prikkelend verhaal over het belang van bronnen (of juist niet) voor het historische verhaal.

De exacte tijden en nadere informatie over de bijeenkomst worden tijdig bekend gemaakt.