Back to top

Het Netwerk Oorlogsbronnen en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nodigen u van harte uit voor de bijeenkomst Oorlog in beeld op woensdag 28 mei 2014.

Ze duren slechts een paar seconden, maar de filmbeelden zijn wereldberoemd. Settela Steinbach die vlak voordat ze op transport gaat naar Auschwitz vanuit de wagon in Kamp Westerbork indringend naar de camera kijkt. Jarenlang stond zij symbool voor de Jodenvervolging, totdat een journalist in 1994 ontdekte dat zij eigenlijk een Sinti-Roma meisje was. Het is een beeld dat enerzijds de verschrikkingen van de Holocaust weergeeft, maar anderzijds toch iets anders is dan lang werd gedacht.

Wat vertellen de (amateur)filmbeelden uit de Tweede Wereldoorlog ons? En wat niet? Hoe beïnvloedt bewegend beeld onze kijk op de oorlog en is die de afgelopen decennia veranderd? Wat is er (digitaal) beschikbaar en wat kun je ermee doen? NIOD-beeldonderzoeker René Kok zal aan de hand van een aantal unieke filmfragmenten laten zien wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog zoal werd gefilmd, hoe bronmateriaal de afgelopen decennia is geïnterpreteerd en waar je op moet letten als je audiovisueel materiaal als bron wilt gebruiken.

Komende twee jaar worden er vanuit Wikimedia Nederland veel activiteiten georganiseerd om  het audiovisueel materiaal over de Tweede Wereldoorlog op wikipedia uit te breiden en te verbeteren. Jesse de Vos, Wikimedia coördinator bij Beeld en Geluid, zal hierover meer vertellen en gaat in op de voordelen en mogelijkheden om WOII-gerelateerd materiaal binnen dit project van Wikimedia Nederland onder de aandacht te brengen. 

Programma

14.30-15.00 Inloop

15.00-15.15 Inleiding door Edwin Klijn, manager Netwerk Oorlogsbronnen

15.15-16.30 AV bronnen en brongebruik door NIOD-beeldonderzoeker René Kok

16.30-17.00 Wikimedia Nederland en de Tweede Wereldoorlog door Jesse de Vos, Wikimedia coördinator bij Beeld en Geluid

17.00-18.00 Afsluiting en borrel