Back to top

Wist je dat Anton Mussert, oprichter en leider van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB), deze organisatie na de Tweede Wereldoorlog afspiegelde als een bovengrondse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetter? De NSB als alternatief op het Duitse nationaalsocialisme. En wist je dat liquidaties op NSB-leden door het verzet in propagandafilms werden gepresenteerd als daden van terreur?

Kom meer te weten over de beeldpropaganda van de NSB en de aantrekkingskracht van de beweging tijdens de Nacht van de Dictatuur 2018. Op 14 september om 20.45 uur verzorgen we een sessie waarin Robin te Slaa (historicus en publicist gespecialiseerd in de NSB) het propagandamateriaal duidt aan de hand van fragmenten. Ruurd Blom (Mediamanager Collectietoegang bij Beeld en Geluid) vertelt over de aanleiding en motivatie om de beelden te publiceren.

WO2 Open Data Depot

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies publiceerden dit voorjaar de NSB-foto’s en –films in het publieke domein. Dit gebeurde binnen een project van het Netwerk Oorlogsbronnen: het ‘WO2 Open Data Depot’. In het kader van het Jaar van Verzet vertonen en duiden we het NSB-propagandamateriaal tijdens de Nacht van de Dictatuur.