Back to top

Wisseling van de wacht. De bevrijding van kampen en hun nieuwe bewoners.

 

Bij het aantreden van het eerste kabinet na de bevrijding, eind juni 1945, zaten al ruim honderdduizend politieke delinquenten in interneringskampen. De meesten waren opgepakt in de eerste dagen na de doortocht van geallieerde troepen. Niet door de reguliere politie, maar door de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Hoe werd er in de media over de bevrijding van kampen en het berechten van vermeende collaborateurs bericht? En wat kunnen digitale bronnen ons daarover vertellen?

Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) geeft bijvoorbeeld inzicht in de rechtspleging die plaatsvond. We gaan in op een pilotproject dat onderzoekt hoe dit archief digitaal doorzoekbaar kan worden gemaakt. Ook brengen we deze naoorlogse periode in beeld met historische foto’s en films.

Registreren is niet meer mogelijk. Als u toch wilt komen meld u zich dan aan bij Anne Helfrich (a.helfrich@niod.knaw.nl).

Programma

Dagvoorzitter: Pauline Broekema, journalist en schrijver.

13.00 – 13.30     Inloop met een broodje

13.30 – 13.40     Welkom door Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven

13.40 – 14.10     De holocaust als nieuws: de naoorlogse mediaconstructie van concentratiekampslachtoffers door Huub Wijfjes, mediahistoricus, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Radio en Televisie, UvA, en verbonden aan de opleidingen Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een historische evaluatie van eigentijdse naoorlogse nieuwsbronnen in het perspectief van de holocaust-historiografie en wat is het nut en nadeel van gedigitaliseerde kranten voor historisch onderzoek.

14.10 – 14.30     Van laboratorium naar praktijk. Digitaal zoeken door historische archieven door Edwin Klijn, programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen.

Aan de hand van de bevindingen van het project Tribunaal Archieven als Digitale Onderzoeksfaciliteit (TRIADO) wordt getoond hoe papieren archieven kunnen worden omgevormd tot digitale onderzoeksomgevingen.

14.30 – 15.00     En nog meer collecties digitaal beschikbaar:

  • Fries Verzetsmuseum Online door Nynke Kuipers, medewerker collectieregistratie Fries Museum. Hoe het Fries Verzetsmuseum zijn objecten heeft aangesloten op Netwerk Oorlogsbronnen: registratie, thesaurus en een API.
  • Collectie-ontsluiting Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, fase 1 door Charlotte van Dijk, projectleider digitalisering SMH 40-45. De SMH streeft naar een gezamenlijke database met gefotografeerde objecten en het inzichtelijk maken van de informatie (registratie) achter de objecten. Een korte uitleg over de eerste fase van dit pilotproject.

15.00 – 15.20     Koffie/theepauze

15.20 – 15.40     Kamp Westerbork 1945-1971. Een schets van de naoorlogse bewoningsgeschiedenis van kamp Westerbork door Guido Abuys, conservator HC Kamp Westerbork.

15.40 – 15.50     Beeldcompilatie, deel 1

15.50 – 16.10     Kamp De Beetse na de bevrijding: verandering van populatie, verandering van sentiment door Jochem Abbes, projectleider Programma’s en Projecten, gemeente Westerwolde, en voorzitter Historische Vereniging Westerwolde.

16.10 – 16.20     Beeldcompilatie, deel 2

16.20 – 16.45     Continuïteit in de kampen? door Johannes Houwink ten Cate, emeritus hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies, NIOD.

16.45 – 16.50     Afsluiting door Pauline Broekema.

16.50 – 17.30     Borrel

 

Praat mee over de Noordelijke Netwerkdag Oorlogsbronnen via twitter en gebruik de hashtag #NND. Vergeet ons niet te taggen! @oorlogsbronnen @StichtingOVCG @gronarch @FriesMuseum @kampwesterbork @paulinebroekema @huubwijfjes