Back to top

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten het toenmalige Duitse rijksgebied. Het kamp, dat officieel Konzentrationslager Herzogenbusch heette, viel dan ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn. Zo’n 32.000 mensen hebben hier tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten gezeten.

Kamp Vught kende zijn eigen administratie. De kaartjes uit de originele cartotheek zijn bewaard gebleven en gedigitaliseerd. In 2017 hebben zo’n 160 vrijwilligers in drie maanden tijd de informatie op alle gedigitaliseerde kaartjes ingevoerd in een database. 

Dankzij hun werk zijn de gegevens van 21.073 kaartjes - van de ruim 25.000 in totaal - onderdeel van Oorlogslevens.nl. Ook zijn ze gekoppeld aan gerelateerde gegevens, onder andere van Arolsen Archives en de Kindertransporten-database van NM Kamp Vught. De overige kaartjes zullen de komende jaren ook beschikbaar worden gesteld, zodra de betreffende personen aantoonbaar of logischerwijs niet meer in leven zijn.  

Joodse en politieke gevangenen

In Kamp Vught zaten ongeveer 12.000 Joodse geïnterneerden en zo’n 20.000 politieke of economische gevangenen. Onder deze laatste groep vielen onder anderen verzetslieden, Jehova’s getuigen en zogenaamde ‘asocialen’, doorgaans mensen die economische delicten hadden gepleegd, clandestien dieren hadden geslacht of zich op andere wijze aan de Duitse regelgeving hadden onttrokken. Ook werd een deel van het kamp in de zomer van 1944 door de Sicherheitsdienst ingericht voor zogenaamde Untersuchungshäftlingen, mensen die in voorarrest waren genomen.

De originele kampadministratie maakt onderdeel uit van het archief 250g Vught, Konzentrationslager Herzogenbusch dat in beheer is van het NIOD en formeel in bruikleen is gegeven door het Nationaal Archief. Het crowdsourcingproject ‘De gevangenen van Kamp Vught’ is in 2017 door Netwerk Oorlogsbronnen samen met NM Kamp Vught en het NIOD uitgevoerd en gefinancierd door het VSBfonds.