Back to top

Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog heeft 2018 uitgeroepen tot het Jaar van Verzet. Dat betekent dat er in het hele land en online veel aandacht is voor de verschillende aspecten van verzet. Het Netwerk Oorlogsbronnen onderzoekt in het kader van het themajaar verzetsacties, betrokken personen en oorlogsbronnen die aan de gebeurtenissen gekoppeld zijn, en plaatst deze op een 'Kaart van Verzet'. 

Afgerond

Aandacht voor de Kaart van Verzet

25-02-2018

Er was ruimschoots aandacht voor het Jaar van Verzet en de Kaart van Verzet. De NOS deed verslag en het Parool schreef een artikel over de kaart. Ook op social media werd er veel over gesproken: #Jaarvanverzet stond zondagmiddag in de top drie trending topic op Twitter.  

 

De Kaart van Verzet is gelanceerd

25-02-2018

De Kaart van Verzet is zondag 25 februari tijdens de publieksaftrap van het Jaar van Verzet 2018 gelanceerd, in het bijzijn van de Secretaris-Generaal van het Ministerie van VWS Erik Gerritsen.

Heleen Stevenson, de kleindochter van Heleen Kuipers-Rietberg ('moeder van het verzet' en mede-oprichter LO/LKP), leest een fragment uit een brief van haar grootmoeder (foto: Mascha Jansen)
Erik Gerritsen (SG van het Ministerie van VWS) tijdens de aftrap van het Jaar van Verzet
Erik Gerritsen (SG van het Ministerie van VWS) tijdens de aftrap van het Jaar van Verzet (foto: Mascha Jansen)

Van illegaal koerieren tot het regelen van onderduikadressen. NOB zette tientallen verzetsgebeurtenissen op de Kaart van Verzet. Deze is tijdens de publieksaftrap van het Jaar van Verzet 2018 gelanceerd. 

In uitvoering

Kaart van Verzet in Trouw

30-01-2018

Trouw bestaat 75 jaar en daarom besteden ze in januari en februari 2018 extra aandacht aan het ontstaan van de krant. De (totstandkoming van de) eerste uitgave van Trouw is ook een gebeurtenis op de Kaart van Verzet en dat is voor Trouw reden om erover te schrijven. 

Kaart van Verzet in Trouw

De Kaart van Verzet staat online

01-01-2018

Van de Februaristaking in de Zaanstreek tot de oprichting van het Medisch Contact en de liquidatie van Geale van der Kooij, deze verzetsdaden zijn allemaal terug te vinden op de Kaart van Verzet. Als eerste van de deelnemers aan het themajaar van verzet kwam dit project van het Netwerk Oorlogsbronnen gereed. De kaart toont ruim dertig bekende en minder bekende verzetsdaden, uitgewerkt met betrokken personen en uiteraard oorlogsbronnen. 

 

Het oorlogsbronnenspel

09-10-2017

Het Netwerk Oorlogsbronnen verzorgde op het jaarcongres van het Platform WO2 de werksessie 'Van oorlogsbron naar verhaal van verzet'. Tijdens dit oorlogsbronnenspel kregen deelnemers de opdracht vier verhalen over personen en gebeurtenissen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog te reconstrueren. Het congres, gehouden in Fort Voordorp, was de aftrap van het Jaar van Verzet 2018 voor de erfgoedsector.

Start

Verzetsacties onder de loep

15-08-2017

Collectiespecialist Yeva Swart is gestart met een onderzoek naar gebeurtenissen uit het verzet, verzetsgroepen, betrokken personen bij verzetsacties en natuurlijk oorlogsbronnen die in verband staan met deze gegevens. Begin 2018 presenteert de themawebsite van het Jaar van Verzet de verzetsacties op een 'Kaart van Verzet'. Het NOB werkt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei (websitebeheerder) aan de ontwikkeling van deze kaartapplicatie.