
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. In totaal zijn ruim 31.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. De medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Vught ontvangen naar schatting zo’n duizend verzoeken per jaar naar informatie over personen. Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat er geen beschikking is over een database of ander bestand met alle namen. Dat is reden om dit crowdsourcingsproject te starten, waarbij circa 26.000 kaartjes uit de oorspronkelijke administratie van Kamp Vught omgezet worden naar gestructureerde digitale data.
Gebruik data uit crowdsourcingproject
Vrijwilligers ontmoeten elkaar tijdens slotbijeenkomst
Deze zomer tikten 170 vrijwilligers in grote snelheid ruim 25.000 kaartjes uit de basisadministratie van Kamp Vught over. Zo'n zestig van deze vrijwilligers bezochten woensdag 18 oktober het NIOD voor een slotbijeenkomst van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'.
Inventarisatie persoonsregistraties WO2
We inventariseren welke originele kampadministratie, transportlijsten, gevangenen-registraties, kaartenbak-collecties of andere persoonsinformatie uit de periode 40-45 er in beheer zijn bij archieven, musea, bibliotheken en herinneringscentra. Na afronding van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught', wil het Netwerk Oorlogsbronnen bekijken of hier een vervolg aan kan worden gegeven met een andere persoonsadministratie uit de periode '40-'45.
Van start met de laatste 25%
De 170 vrijwilligers zijn begonnen aan het overtikken van de laatste 25% kaartjes van Joodse gevangenen. In zes weken tijd is 75% van deze tweede set kaartjes, die in totaal uit ruim 10.000 kaartjes bestaat (dubbel ingevoerd!), gedaan.
Start tweede helft crowdsourcing-project: invoeren kaartjes Joodse gevangenen
De vrijwilligers starten nu met het overtikken van 10,5 duizend kaartjes van Joodse gevangenen. En net als hiervoor, worden ook deze kaartjes dubbel ingevoerd. Dat betekent dat er 21.318 taken klaar staan. Deze kaartjes zien er anders uit dan die van de politieke gevangenen, en zijn naar verwachting een stuk lastiger om over te tikken. Want ze zijn handgeschreven, rommeliger van opmaak en bevatten vaak veel verschillende soorten informatie; naast namen ook nummers en tekens waarvan nu soms nog de betekenis onbekend is. In een aparte handleiding voor deze kaartjes worden instructies gegeven per veld.
Invoer kaartjes politieke gevangenen afgerond
Na twee weken 50% kaartjes niet-joodse gevangenen ingevoerd
In minder dan twee weken tijd is de helft van het aantal administratiekaartjes van niet-joodse gevangenen in voormalig Kamp Vught ingevoerd door de vrijwilligers. Om precies te zijn: op 20 juni 2017 om 16.46 uur werd de informatie op het 14.678e administratiekaartje overgetikt. Uiteraard hebben de 170 vrijwilligers er gezamenlijk voor gezorgd dat in zo'n korte tijd, al zoveel kaartjes zijn ingevoerd.
Crowdsourcen maar!
In aanwezigheid van zo'n zestig van de bijna 170 aangemelde vrijwilligers is het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' op woensdag 7 juni officieel van start gegaan. En dat op een bijzondere locatie: het Nationaal Monument Kamp Vught. Jeroen van den Eijnde, directeur van het NM Kamp Vught, verwelkomde de aanwezigen met een verhaal over de geschiedenis van het kamp. NOB's Tessa Free lichtte onder meer toe wat er uiteindelijk met de data kan en gedaan gaat worden. Ook bekeken de vrijwilligers gezamenlijk het crowdsourcing-platform en kregen ze een rondleiding over het terrein.
Benieuwd? Ga naar het project op HetVolk.org. We starten met het invoeren van de kaartjes waar niet-Joodse gevangenen op staan beschreven. In de loop van het project voeren we ook de kaartjes waar Joodse gevanenen op staan beschreven in. Bekijk ook de handleiding, waar instructies en tips worden gegeven bij het invoeren.
Vrijwilligers gezocht!
De ontwikkeling van de crowdsourcing-omgeving is bijna gereed. Begin juni kunnen we van start. En dus zoeken we vrijwilligers! Wilt u ook meewerken aan ontsluiting van de originele administratie van Kamp Vught? Lees onderstaande oproep:
Plan crowdsourcen stamkaarten Kamp Vught
Ruim 26.000 stamkaarten uit de oorspronkelijke administratie van Kamp Vught maken berusten bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Deze zijn gedigitaliseerd maar nog niet toegankelijk gemaakt. Daar gaat dit crowdsourcingsproject voor zorgen. Het project 'WO2 crowdsourcingsplatform Kamp Vught' wil met behulp van vrijwilligers de gegevens van de gevangenen van Kamp Vught uit de collectie een database invoeren. Daarnaast brengt het project vrijwilligers op laagdrempelige wijze in contact met cultureel erfgoed in oorlogsarchieven. Bedoeling is om de database met persoonsgegevens die hieruit resulteert, op te nemen in de Personenportal WO2 (toegankelijk voor medewerkers van projectpartners).