Back to top

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. In totaal zijn ruim 31.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. De medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Vught ontvangen naar schatting zo’n duizend verzoeken per jaar naar informatie over personen. Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat er geen beschikking is over een database of ander bestand met alle namen. Dat is reden om dit crowdsourcingsproject te starten, waarbij circa 26.000 kaartjes uit de oorspronkelijke administratie van Kamp Vught omgezet worden naar gestructureerde digitale data.

Gebruik data uit crowdsourcingproject

24-02-2020

Zo’n 32.000 mensen hebben in 1943 - '44 opgesloten gezeten in Kamp Vught, het enige SS-concentratiekamp buiten het toenmalige Duitse rijksgebied. De gegevens van ruim 21.000 kaartjes uit de kampadministratie zijn nu onderdeel van Oorlogslevens.nl.

Verhalen staan centraal in de nieuwe vaste opstelling van Nationaal Monument Kamp Vught. Na twee jaar verbouwen staat er een indrukwekkende nieuwe expositie waarin de bezoeker op verschillende manieren wordt meegenomen door de tijd. 

Afgerond

Vrijwilligers ontmoeten elkaar tijdens slotbijeenkomst

24-10-2017

Deze zomer tikten 170 vrijwilligers in grote snelheid ruim 25.000 kaartjes uit de basisadministratie van Kamp Vught over. Zo'n zestig van deze vrijwilligers bezochten woensdag 18 oktober het NIOD voor een slotbijeenkomst van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'. 

Deze zomer tikten 170 vrijwilligers in grote snelheid ruim 25.000 kaartjes uit de basisadministratie van Kamp Vught over. Zo'n zestig van deze vrijwilligers bezochten woensdag 18 oktober het NIOD voor een slotbijeenkomst.

In uitvoering

Het laatste kaartje is ingevoerd

06-09-2017

Gisteravond was het zover: het 25.337e kaartje werd ingevoerd. De basisadministratie van Kamp Vught is nu volledig overgetikt door 170 vrijwilligers! Op woensdag 18 oktober is er een slotbijeenkomst voor alle vrijwilligers. 

18-10-2017

Slotbijeenkomst crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'

We nodigen de vrijwilligers van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' graag uit voor een slotbijeenkomst in Amsterdam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Inventarisatie persoonsregistraties WO2

21-08-2017

We inventariseren welke originele kampadministratie, transportlijsten, gevangenen-registraties, kaartenbak-collecties of andere persoonsinformatie uit de periode 40-45 er in beheer zijn bij archieven, musea, bibliotheken en herinneringscentra. Na afronding van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught', wil het Netwerk Oorlogsbronnen bekijken of hier een vervolg aan kan worden gegeven met een andere persoonsadministratie uit de periode '40-'45. 

Beheert uw organisatie een originele kampadministratie, transportlijsten, kaartenbak-collecties of andere persoonsregistraties uit de periode 40-45? Wellicht kunnen we samenwerken in het omzetten van fysiek materiaal of platte scans, naar digitale gestructureerde data.  

Van start met de laatste 25%

20-08-2017

De 170 vrijwilligers zijn begonnen aan het overtikken van de laatste 25% kaartjes van Joodse gevangenen. In zes weken tijd is 75% van deze tweede set kaartjes, die in totaal uit ruim 10.000 kaartjes bestaat (dubbel ingevoerd!), gedaan.    

 

Start tweede helft crowdsourcing-project: invoeren kaartjes Joodse gevangenen

10-07-2017

De vrijwilligers starten nu met het overtikken van 10,5 duizend kaartjes van Joodse gevangenen. En net als hiervoor, worden ook deze kaartjes dubbel ingevoerd. Dat betekent dat er 21.318 taken klaar staan. Deze kaartjes zien er anders uit dan die van de politieke gevangenen, en zijn naar verwachting een stuk lastiger om over te tikken. Want ze zijn handgeschreven, rommeliger van opmaak en bevatten vaak veel verschillende soorten informatie; naast namen ook nummers en tekens waarvan nu soms nog de betekenis onbekend is. In een aparte handleiding voor deze kaartjes worden instructies gegeven per veld. 

Invoer kaartjes politieke gevangenen afgerond

09-07-2017
In de namiddag van zondag 9 juli was het zover. Ondanks het prachtige weer ging het overtikken van de kaartjes onverminderd door en werd de 29.356e taak opgeslagen. 4,5 week na de start van het project zijn de bijna 170 vrijwilligers klaar met het overtikken van de kaartjes van politieke (of niet-Joodse) gevangenen. We gaan nu aan de slag met het analyseren van alle ingevoerde gegevens. Dat wil in eerste instantie zeggen dat we de dubbel ingevoerde kaartjes met verschillen in de ingeklopte data eruit filteren. Waar nodig pakken we nog het originele kaartje erbij, om te kunnen beslissen welke spelling / informatie we definitief opnemen in de database. 
 
 

#supercrowd

29-06-2017

In drie weken is door 170 vrijwilligers 75% van de kaartjes van politieke (of niet-Joodse) gevangenen ingevoerd. 

75% van kaartjes politieke gevangenen ingevoerd

Na twee weken 50% kaartjes niet-joodse gevangenen ingevoerd

20-06-2017

In minder dan twee weken tijd is de helft van het aantal administratiekaartjes van niet-joodse gevangenen in voormalig Kamp Vught ingevoerd door de vrijwilligers. Om precies te zijn: op 20 juni 2017 om 16.46 uur werd de informatie op het 14.678e administratiekaartje overgetikt. Uiteraard hebben de 170 vrijwilligers er gezamenlijk voor gezorgd dat in zo'n korte tijd, al zoveel kaartjes zijn ingevoerd. 

 

Crowdsourcen maar!

08-06-2017

In aanwezigheid van zo'n zestig van de bijna 170 aangemelde vrijwilligers is het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' op woensdag 7 juni officieel van start gegaan. En dat op een bijzondere locatie: het Nationaal Monument Kamp Vught. Jeroen van den Eijnde, directeur van het NM Kamp Vught, verwelkomde de aanwezigen met een verhaal over de geschiedenis van het kamp. NOB's Tessa Free lichtte onder meer toe wat er uiteindelijk met de data kan en gedaan gaat worden. Ook bekeken de vrijwilligers gezamenlijk het crowdsourcing-platform en kregen ze een rondleiding over het terrein. 

 

Benieuwd? Ga naar het project op HetVolk.org. We starten met het invoeren van de kaartjes waar niet-Joodse gevangenen op staan beschreven. In de loop van het project voeren we ook de kaartjes waar Joodse gevanenen op staan beschreven in. Bekijk ook de handleiding, waar instructies en tips worden gegeven bij het invoeren. 

 
Kick-off Crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'

Vrijwilligers gezocht!

09-05-2017

De ontwikkeling van de crowdsourcing-omgeving is bijna gereed. Begin juni kunnen we van start. En dus zoeken we vrijwilligers! Wilt u ook meewerken aan ontsluiting van de originele administratie van Kamp Vught? Lees onderstaande oproep:

Wie zaten er gevangen in Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog? Wanneer zijn deze mensen binnengebracht of getransporteerd naar andere kampen? Het NOB zoekt antwoorden op deze en meer vragen, en u kunt daarbij helpen. 

Start

Plan crowdsourcen stamkaarten Kamp Vught

01-12-2016

Ruim 26.000 stamkaarten uit de oorspronkelijke administratie van Kamp Vught maken berusten bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Deze zijn gedigitaliseerd maar nog niet toegankelijk gemaakt. Daar gaat dit crowdsourcingsproject voor zorgen. Het project 'WO2 crowdsourcingsplatform Kamp Vught' wil met behulp van vrijwilligers de gegevens van de gevangenen van Kamp Vught uit de collectie een database invoeren. Daarnaast brengt het project vrijwilligers op laagdrempelige wijze in contact met cultureel erfgoed in oorlogsarchieven. Bedoeling is om de database met persoonsgegevens die hieruit resulteert, op te nemen in de Personenportal WO2 (toegankelijk voor medewerkers van projectpartners). 

PDF icon 20151205_VughtCrowdsourcing_projectvoorstel_def.pdf

Projectplan WO2 crowdsourcingsplatform Kamp Vught