Back to top

CBG en Netwerk Oorlogsbronnen starten een crowdsourcing-project om de Rode Kruiskaarten met gegevens van na de Tweede Wereldoorlog vermiste overleden personen in te voeren. Zo maken we de informatie digitaal doorzoekbaar. De informatie wordt te zijner tijd beschikbaar gesteld in de personenportal Oorlogslevens en op wiewaswie.nl. 

In uitvoering

Tweede subset klaar

23-10-2019

Inmiddels is ook de tweede subset met de kleine Rode Kruiskaarten voor 100% ingevoerd. Fantastisch werk, vrijwilligers! De 'Sterbeurkunden' staan nu ook klaar op hetVolk.org. Dit zijn de overlijdensakten van Nederlanders die in de oorlogsjaren in Duitsland zijn omgekomen tijdens de tewerkstelling. 

16-10-2019

In het Friesch Dagblad is vandaag een mooi artikel over het project verschenen!

PDF icon Artikel FD 16-10-2019.pdf

'Hulp gevraagd van bij digitalisering van naoorlogse Rode Kruiskaarten'

In het Friesch Dagblad verscheen een mooi artikel over het project Crowdsourcing Rode Kruiskaarten CBG.

Komt u ook naar de vrijwilligersbijeenkomst?

11-10-2019

We nodigen de vrijwilligers van het crowdsourcing-project Rode Kruiskaarten CBG graag uit voor een bijeenkomst op vrijdag 18 oktober in Den Haag bij het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis. U kunt zich aanmelden via hetvolk@cbg.nl.

Programma

10:45 uur    Ontvangst in de foyer van het Nationaal Archief

11:00 uur    Aanvang programma, welkomstwoord

11:15 uur    Presentatie door Albert Oosthoek, archivaris van Het Nederlandse Rode Kruis, werkzaam bij het Nationaal Archief

12:15 uur    Presentatie door Martijn Spruit, productbeheerder van de Duitse akten bij het CBG

12:30 uur    Uitleg en vragen over het proces van de ontsluiting van deze archieven

12:45 uur    Lunch

Eerste subset voltooid

09-10-2019

Bedankt, vrijwilligers! Na het weekend was de eerste subset al voor 99% ingevoerd en nu is hij afgerond. Inmiddels is de supercrowd al aardig op stoom met de tweede subset: al op 18%! Deze bevat kleinere kaartjes, maar meer kaarten. Hou HetVolk.org in de gaten voor de Sterbeurkunden, die binnenkort ook ingevoerd kunnen worden.

 
04-10-2019

31% ingevoerd!

Wat gaat het hard! De tweede subset met Rode Kruiskaarten wordt in de loop van dit weekend klaargezet. Deze zal te vinden zijn op de pagina 'Lopende projecten' van HetVolk.org.

#Supercrowd!

04-10-2019

Geweldig om te zien, de vrijwilligers hebben een dag na de aankondiging al 25% van de eerste set overgetypt! Heel veel dank!

Start

Vrijwilligers gezocht!

02-10-2019

In oktober 2019 beginnen we met een nieuw crowdsourcing-project: de Rode Kruiskaarten met gegevens van vermiste overleden personen na de Tweede Wereldoorlog worden overgetikt door vrijwilligers. U leest hier meer over hoe u kunt deelnemen.

Op 18 oktober 2019 organiseren we van 11:00 tot 13:00 een vrijwilligersbijeenkomst bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag waar vrijwilligers meer achtergrondinformatie, uitleg en instructie krijgen. Aansluitend kunt u de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief’ in het Nationaal Archief gratis bezoeken. Er is plaats voor maximaal 50 vrijwilligers in de bijeenkomst. Wilt u zich aanmelden voor de vrijwilligersbijeenkomst of heeft u nog vragen over het project? Stuur dan een e-mail naar hetvolk@cbg.nl.

Vrijwilligers gezocht! CBG en Netwerk Oorlogsbronnen starten een crowdsourcing-project om de Rode Kruiskaarten met gegevens van na de Tweede Wereldoorlog vermiste overleden personen in te voeren. Zo maken we de informatie digitaal doorzoekbaar.