
Een collectie van bijna 35.000 arrestatiekaarten en 19.000 ontslagkaarten uit het Rotterdamse politiearchief ('40-'45) zijn vanuit huis overgetypt door vrijwilligers. Zo krijgen we inzicht in wie tijdens de Duitse bezetting waarvoor hebben vastgezeten in een Rotterdamse politiecel.
Slotbijeenkomst voor vrijwilligers
Een groep vrijwilligers kwam op vrijdag 8 november naar het NIOD in Amsterdam voor de slotbijeenkomst van het project Crowdsourcing Politiearchief Rotterdam. Marie Claire Dangerfield (projectleider en Expert Informatiebeheer, Stadsarchief Rotterdam) en Edwin Klijn (programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen) bespraken de resultaten van het project en NIOD-onderzoeker Hinke Piersma hield een lezing over verzet binnen de Nederlandse politie.
#Supersupercrowd!
We hebben de 100% binnen 5 dagen bereikt! Hiermee zijn alle documenten ingevoerd én gecontroleerd. Geweldig! Heel veel dank aan de 160 vrijwilligers die zich hebben ingezet om deze informatie digitaal doorzoekbaar te maken. Komen jullie allemaal naar de Slotbijeenkomst op 8 november in Amsterdam?
Laatste fase
De laatste fase is begonnen: de controle van de ontslagformulieren staan klaar bij HetVolk.org! Als vrijwilliger van fase 1, krijgt u automatisch toegang tot fase 2. We zijn heel blij met uw hulp! Alle vrijwilligers zijn van harte welkom voor de slotbijeenkomst op 8 november van 13.00 tot 17.00 op het NIOD in Amsterdam. U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar crowdsourcingWO2DV@rotterdam.nl. Het programma vindt u hieronder als pdf-bestand..
Links naar documenten:
Start tweede helft crowdsourcingproject
Met enthousiasme zijn de vrijwilligers gestart aan de tweede helft van het crowdsourcingproject, waarbij 18.776 ontslagkaarten (dubbel) worden overgetikt.
Alle arrestatiekaarten overgetikt
In 2,5 maand hebben vrijwilligers alle 34.377 arrestatiekaarten uit het politiearchief Rotterdam overgetikt. Dat zijn 68.754 taken, want de kaartjes worden dubbel ingevoerd. Zo kunnen we achteraf de kaartjes met een verschil in de invoer eruit filteren en deze nog eens nalopen. Houd voor informatie over waar en wanneer, welke kaarten doorzoekbaar zijn deze website en die van het Stadsarchief Rotterdam in de gaten.
Vrijwilligersbijeenkomst
Een groep vrijwilligers van het crowdsourcing-project kwamen bij het Stadsarchief samen. Ze spraken over tegen welke moeilijkheden ze aanlopen bij de invoer van de kaartjes, wat ze interessant vinden aan het project en gaven elkaar tips.
Bijna 7000 taken in één week
In een week tijd hebben vrijwilligers tien procent van de arrestatiekaarten overgetikt. Dat betekent dat 6.875 taken zijn gedaan. Dat staat gelijk aan 3.437 kaartjes, want elk kaartje wordt dubbel ingevoerd. Op die manier kunnen kaartjes waarbij in dezelfde velden verschillende informatie is ingevoerd nog eens worden bekeken. Zo maken we een zo accuraat mogelijke dataset.
Gezamenlijk van start bij het Stadsarchief Rotterdam
Vijftig vrijwilligers zijn vandaag aanwezig bij het Stadsarchief Rotterdam voor een startbijeenkomst. Marie-Claire Dangerfield (Stadsarchief Rotterdam) vertelt over de aanleiding van het project en neemt de aanwezigen mee langs de invoervelden tijdens een instructie. Tessa Free (Netwerk Oorlogsbronnen) gaat in op hoe NOB de gecreëerde data zal gebruiken en verrijken. Frank van Riet gaf een presentatie over het gevangeniswezen en de politie Rotterdam tijdens WO2 [bekijk ook zijn proefschrift]. En Mariette van der Ent bood context op de arrestatie- en ontslagkaarten met een presentatie over het politiearchief uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.
Invoer arrestatiekaarten kan beginnen
In de vroege ochtend van vrijdag 18 januari staan bijna 35.000 arrestatiekaarten (bijna 69.000 taken!) klaar om ingevoerd te worden door vrijwilligers. Zo'n 170 mensen hebben zich aangemeld voor de crowdsourcing-project 'Rotterdamse arrestanten'.
Vrijwilligers gezocht!
Begin 2019 gaan we van start met een nieuw crowdsourcing-project. Zo'n 34.000 kaartjes met gegevens over arrestanten van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog worden gescand, overgetikt en daardoor doordoorzoekbaar gemaakt.