Back to top

Zegt u patat of friet? Pindasaus of satésaus? En een patatje oorlog, eet u dat het liefst met ketchup of curry? Houdt u meer van de dunne Franse of de Vlaamse variant? Voorkeur voor een bakje of een puntzak? Gefrituurd of liever uit de oven? Zoveel keuzes, zoveel variatie. Alleen door de juiste ingrediënten op de gewenste manier te bereiden, in de goede volgorde en in afgemeten hoeveelheid te combineren, krijg je een patatje oorlog om je vingers bij af te likken.

Dat geldt in feite ook voor de WO2-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl. “Wat het Netwerk Oorlogsbronnen doet met het thema Tweede Wereldoorlog, kun je op elk thema toepassen”, zeggen we regelmatig. Dat laten we zien tijdens de clinic Patatje Oorlog. Ook met het thematisch, intellectueel en cross-sectoraal ontsluiten van de alom geliefde snack loop je in theorie tegen dezelfde vragen en problemen op.

Problemen vragen om oplossingen

Voor veel vraagstukken zijn inmiddels oplossingen gevonden. Het koppelen van miljoenen bronnen afkomstig uit tientallen verschillende collectiebeheersystemen en met een grote variëteit in beschrijving, doen we bijvoorbeeld met behulp van een thematische thesaurus in Linked Open Data. Zo zorg je er onder andere voor dat dit plaatje gevonden wordt, ongeacht of iemand zoekt met de term friet of patat.

We gaan verder door betekenis te geven aan een zoekresultaat als geheel en aan de individuele gevonden foto’s, archiefbeschrijvingen, krantenartikelen, objecten en boeken. Bijvoorbeeld door onderlinge relaties te leggen tussen bronnen die gaan over dezelfde locaties, personen of gebeurtenissen. Contextinformatie geeft vervolgens uitleg over hoe de zoekmachine een bepaalde term interpreteert (zie als voorbeeld gaarkeukens in Oorlogsbronnen.nl).

Het gaat niet om de verpakking maar de inhoud

Terug naar het patatje oorlog. Je hebt na lang in de rij staan éindelijk die heerlijk ruikende roodgeruite puntzak in je hand. Mayonaise, curry, uitjes, alles erop en eraan. Wat je zou je daar graag je tanden in zetten, nietwaar? Stel je voor dat je alleen kan blijven kijken en kan gissen naar de smaak…

Van publicaties over de Tweede Wereldoorlog kunnen we meestal alleen de kaft bekijken en aan de hand van de titel naar de inhoud raden. Terwijl het verspreiden van kennis en informatie, waartoe het boek een middel was, inmiddels op een veel vruchtbaardere manier kan: digitaal. Dat is transparant, toetsbaar, herbruikbaar, te koppelen aan contextinformatie en toegankelijker voor een veel groter publiek.

Free the information!

Think big and open up. Ga voor digitale beschikbaarheid van volledige teksten. Niet alleen als een platte PDF, maar leesbaar voor computers. Publiceer je onderzoeksdata als recyclebare set. Zorg voor persistent identifiers. Wees helder over de auteursrechten- en privacyrechten-status. Standaardiseer waar mogelijk. Ga naar waar het publiek al is, denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Als publicaties open en online beschikbaar zijn, zou dat een informatie-explosie voor Oorlogsbronnen.nl (en wat niet meer) betekenen. The sky is the limit.  

Patatje Oorlog

Meer te weten komen over het thematisch, intellectueel en cross-sectoraal ontsluiten van erfgoedcollecties? Het Netwerk Oorlogsbronnen verzorgt tijdens het KNVI-congres binnen de lijn Smart Glam de clinic 'Patatje Oorlog' om 13 uur.