Back to top

Thema

Op 22 juni 1941 valt nazi Duitsland de Sovjet Unie aan. Het wordt een ongekend harde oorlog. Zo’n 3,3 miljoen Sovjet burgers en aan beide zijde ruim een miljoen soldaten, komen om het leven. Nederlandse mannen vechten mee aan Duitse zijde. Tussen de 4.000 en 6.000 Nederlanders komen om in Duitse dienst.

De bevrijding van Nederland begint op 12 september 1944 in Limburg en loopt tot 11 juni 1945, als de Duitse troepen van Schiermonnikoog vertrekken. Eén ding is overal hetzelfde: de geallieerde bevrijders worden enthousiast binnengehaald en daarna wordt er uitgebreid gefeest.

Terwijl Duitse mannen aan het front vechten moet de oorlogsindustrie blijven doordraaien. Hiervoor worden buitenlandse arbeiders ingezet. Als alle 200.000 Nederlandse militairen zich moeten melden voor de Arbeitseinsatz gaat men over tot staking, startend in Twente. 

Twintig witte bussen met een rood kruis op het dak, rijden op 24 april 1945 weg van vrouwenkamp Ravensbrück. Het Zweedse Rode Kruis is met Duitse toestemming in staat om 800 gevangenen door de frontlinies in veiligheid te brengen in Zweden.

Om de bevrijding te versnellen proberen lokale verzetsgroepen de geallieerden te helpen, door Duitse posities en troepensterkte door te geven, de weg te wijzen of zelfs door strategische punten in handen te krijgen. Op 10 april 1945 gaat het echter mis in Deventer. 

Op de Waalsdorpervlakte worden op 13 maart 1941 achttien verzetsstrijders gefusilleerd. Hun namen zijn vooral bekend geworden door het gedicht van Jan Campert: Het lied der achttien dooden. Wie waren ze en waarom eindigde hun leven die dag op de Waalsdorpervlakte?

De Razzia van Amsterdam vormt voor de illegale CPN aanleiding om een staking uit te roepen. In Amsterdam staken zo'n 10.000 mensen op 25 en 26 februari 1941. Piet Nak, Hermanus Coenradi, Joseph Eijl, Eduard Hellendoorn en Rosa Boekdrukker worden samen met 200 anderen gearresteerd. 

Nieuw op Oorlogsbronnen.nl: 139 bronnen over de Nederlandse Spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog uit de collectie van het Spoorwegmuseum. Conservator Evelien Pieterse vertelt over de rijke collectie.

De eerste razzia in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog op 22 en 23 februari 1941, is aanleiding voor de Februaristaking. Maar waarom vindt deze razzia plaats en wat gebeurt er met de ruim vierhonderd opgepakte Joodse mannen? 

Nieuw op Oorlogsbronnen.nl: Muziekschatten, 1499 muziekstukken uit de collectie van de Stichting Omroep Muziek.

Pagina's