Back to top

Nieuws

Van ruim duizend oorlogsslachtoffers is informatie over betrokkenheid bij het communistisch verzet toegevoegd aan Oorlogslevens.nl. Bronnen over bijvoorbeeld lidmaatschap van de CPN staan daarmee in context van andere bronnen over persoonlijke gebeurtenissen in oorlogstijd.

Het Noord-Hollands Archief en het Netwerk Oorlogsbronnen zoeken vrijwilligers die de doodsoorzaak van circa 12.000 Haarlemmers in de oorlogsperiode digitaal willen invoeren. Sinds 1865 moeten behandelend artsen bij elke overleden patiënt zo nauwkeurig mogelijk de doodsoorzaak vermelden. We vragen vrijwilligers informatie op deze 'doodsbriefjes' vanuit huis over te tikken. 

De registratie van de Joodsche Raad, met informatie over onder meer het verkrijgen van uitstel voor transport en deportatie vanuit Westerbork, is onderdeel van Oorlogslevens.nl. De koppeling met andere beschikbare bronnen over deze slachtoffers van de Holocaust, maakt het mogelijk te reconstrueren waar zij zijn geboren en in welk kamp zij zijn omgebracht.

Na drie jaar bouwen aan een netwerk van deelnemers en collecties, was het in 2019 tijd voor Netwerk Oorlogsbronnen om een draai te maken. Om de producten van Netwerk Oorlogsbronnen voor gebruik door het brede publiek geschikt te maken, is onder meer de WO2-thesaurus uitgebreid, de Personenportal WO2 doorontwikkeld tot publiekswebsite Oorlogslevens.nl en een collectieplan opgesteld.

In bijna elke gemeente kom je ze wel tegen: Stolpersteine. De herdenkingsstenen laten je stilstaan bij in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Vanaf nu zijn bijna 8600 struikelstenen op Nederlandse adressen, afkomstig van de Stolpersteine.App van Stichting 18 September, onderdeel van Oorlogslevens.nl.

Wie is er om welke reden gearresteerd in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dat is vanaf nu terug te vinden op Oorlogslevens.nl. Ruim 16.000 arrestatie- en ontslagkaarten (1940-1944) uit het archief van de Rotterdamse gemeentepolitie, zijn hier dankzij een crowdsourcingproject doorzoekbaar.

De rol van de Communistische Partij van Nederland (CPN) in het verzet was onmiskenbaar en zeer intensief. De archiefbronnen van de CPN uit de periode 1940-1945, onderdeel van de collectie van het IISG, zijn met financiering van Metamorfoze en binnen een project van Netwerk Oorlogsbronnen gedigitaliseerd en vanaf nu online beschikbaar.

Vrijwilligers tikten bijna drieduizend artikelen uit tientallen verzetsbladen over. Van Geïllustreerd Vrij Nederland tot De Vrije stem, Slaet op den trommele en De Vonk, deze zijn vanaf nu doorzoekbaar via Delpher. 

Gegevens over het voetbalverleden van bijna 400 oorlogsslachtoffers zijn vanaf nu beschikbaar via Oorlogslevens.nl Het is voor het eerst dat gegevens over sporters op zo’n grote schaal doorzoekbaar worden gemaakt in context van bronnen over hun leven in oorlogstijd.

WO2-bronnen van Het Utrechts Archief zijn opgenomen in Oorlogsbronnen.nl. Ook digitaliseren ze komende jaren álle archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog. Deze worden onder andere via Netwerk Oorlogsbronnen toegankelijk gemaakt. 

Pagina's