Back to top

Actueel

10-11-2020

Netwerkdag Oorlogsbronnen 2020: Ga naar De oorlog dichtbij

De jaarlijkse Netwerkdag Oorlogsbronnen vindt dit jaar vanwege de coronamaatregelen online plaats. Volg de livestream op dinsdag 10 november en bekijk hier vast het programma. 

Van ruim duizend oorlogsslachtoffers is informatie over betrokkenheid bij het communistisch verzet toegevoegd aan Oorlogslevens.nl. Bronnen over bijvoorbeeld lidmaatschap van de CPN staan daarmee in context van andere bronnen over persoonlijke gebeurtenissen in oorlogstijd.

Het Noord-Hollands Archief en het Netwerk Oorlogsbronnen zoeken vrijwilligers die de doodsoorzaak van circa 12.000 Haarlemmers in de oorlogsperiode digitaal willen invoeren. Sinds 1865 moeten behandelend artsen bij elke overleden patiënt zo nauwkeurig mogelijk de doodsoorzaak vermelden. We vragen vrijwilligers informatie op deze 'doodsbriefjes' vanuit huis over te tikken. 

Op 22 juni 1941 valt nazi Duitsland de Sovjet Unie aan. Het wordt een ongekend harde oorlog. Zo’n 3,3 miljoen Sovjet burgers en aan beide zijde ruim een miljoen soldaten, komen om het leven. Nederlandse mannen vechten mee aan Duitse zijde. Tussen de 4.000 en 6.000 Nederlanders komen om in Duitse dienst.

De registratie van de Joodsche Raad, met informatie over onder meer het verkrijgen van uitstel voor transport en deportatie vanuit Westerbork, is onderdeel van Oorlogslevens.nl. De koppeling met andere beschikbare bronnen over deze slachtoffers van de Holocaust, maakt het mogelijk te reconstrueren waar zij zijn geboren en in welk kamp zij zijn omgebracht.

Na drie jaar bouwen aan een netwerk van deelnemers en collecties, was het in 2019 tijd voor Netwerk Oorlogsbronnen om een draai te maken. Om de producten van Netwerk Oorlogsbronnen voor gebruik door het brede publiek geschikt te maken, is onder meer de WO2-thesaurus uitgebreid, de Personenportal WO2 doorontwikkeld tot publiekswebsite Oorlogslevens.nl en een collectieplan opgesteld.

In bijna elke gemeente kom je ze wel tegen: Stolpersteine. De herdenkingsstenen laten je stilstaan bij in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Vanaf nu zijn bijna 8600 struikelstenen op Nederlandse adressen, afkomstig van de Stolpersteine.App van Stichting 18 September, onderdeel van Oorlogslevens.nl.

Promovendus Marleen van den Berg doet onderzoek naar ‘Joods Rotterdam’ en ziet nieuwe mogelijkheden nu de arrestantenkaarten uit het Rotterdamse politiearchief beschikbaar zijn via Oorlogslevens.nl. "Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om na te gaan welke Joden gearresteerd werden, door wie zij gearresteerd werden en waarom."

Wie is er om welke reden gearresteerd in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dat is vanaf nu terug te vinden op Oorlogslevens.nl. Ruim 16.000 arrestatie- en ontslagkaarten (1940-1944) uit het archief van de Rotterdamse gemeentepolitie, zijn hier dankzij een crowdsourcingproject doorzoekbaar.

Pagina's