Back to top

Tessa Free is communicatieadviseur van het Netwerk Oorlogsbronnen. Ze is verantwoordelijk voor adequate communicatie naar de oorlogserfgoedsector, netwerkleden en projectpartners. Ze studeerde aan de School voor Journalistiek (HU) en Archiefwetenschap (UvA) en was werkzaam in de journalistiek en archiefwereld.

Als schrijvend journalist kwam zij in aanraking met archiefsector en was verkocht. Hiervoor verzorgde Tessa bij het Regionaal Archief Alkmaar de communicatie en evenementen, onder meer rondom een grootse verhuizing van kantoren, studiezaal en archieven, en werkte op de afdeling beeldbeheer.

Tessa wordt tot begin januari 2020 tijdelijk vervangen door Esther Ladiges (e.ladiges@niod.knaw.nl). 

Het Noord-Hollands Archief en het Netwerk Oorlogsbronnen zoeken vrijwilligers die de doodsoorzaak van circa 12.000 Haarlemmers in de oorlogsperiode digitaal willen invoeren. Sinds 1865 moeten behandelend artsen bij elke overleden patiënt zo nauwkeurig mogelijk de doodsoorzaak vermelden. We vragen vrijwilligers informatie op deze 'doodsbriefjes' vanuit huis over te tikken. 

Wie is er om welke reden gearresteerd in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dat is vanaf nu terug te vinden op Oorlogslevens.nl. Ruim 16.000 arrestatie- en ontslagkaarten (1940-1944) uit het archief van de Rotterdamse gemeentepolitie, zijn hier dankzij een crowdsourcingproject doorzoekbaar.

Zo’n 32.000 mensen hebben in 1943 - '44 opgesloten gezeten in Kamp Vught, het enige SS-concentratiekamp buiten het toenmalige Duitse rijksgebied. De gegevens van ruim 21.000 kaartjes uit de kampadministratie zijn nu onderdeel van Oorlogslevens.nl.

Hoe werd er in de media over de bevrijding van kampen en het berechten van vermeende collaborateurs bericht? En wat kunnen digitale bronnen ons daarover vertellen? Tijdens de Noordelijke Netwerkdag Oorlogsbronnen 2019 gingen we in op de naoorlogse geschiedenis van kampen. 

Een collectie van bijna 35.000 arrestatiekaarten en 19.000 ontslagkaarten uit het Rotterdamse politiearchief ('40-'45) worden vanuit huis overgetypt door vrijwilligers.

Vrijwilligers gezocht! We starten een crowdsourcing-project om arrestatie- en ontslagkaarten uit de Tweede Wereldoorlog van het Rotterdamse politiearchief over te tikken. Zo maken we de informatie op de kaartjes doorzoekbaar. 

PDF icon Archievenblad nr 8 p10-13.pdf

'Van thematische aggregator naar thematisch netwerk' Archievenblad 8 2018

13-12-2018

Clinic Patatje Oorlog | KNVI-congres Smart Humanity

Zegt u patat of friet? Pindasaus of satésaus? En een patatje oorlog, eet u dat het liefst met ketchup of curry? Kom naar het KNVI-congres en ontdek wat een patatje oorlog en Oorlogsbronnen.nl met elkaar gemeen hebben. 

PDF icon NIOD.pdf

Verzet, beeldvorming en actualiteit 11 oktober 2018

PDF icon Symposium uitnodiging - C.pdf

Symposium Oorden van bang wachten

PDF icon Archievenblad 9 2017.pdf

'Van oorlogsbronnen naar oorlogsverhalen' Archievenblad 9 2017

18-10-2017

Slotbijeenkomst crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'

We nodigen de vrijwilligers van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' graag uit voor een slotbijeenkomst in Amsterdam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Beheert uw organisatie een originele kampadministratie, transportlijsten, kaartenbak-collecties of andere persoonsregistraties uit de periode 40-45? Wellicht kunnen we samenwerken in het omzetten van fysiek materiaal of platte scans, naar digitale gestructureerde data.  

Wie zaten er gevangen in Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog? Wanneer zijn deze mensen binnengebracht of getransporteerd naar andere kampen? Het NOB zoekt antwoorden op deze en meer vragen, en u kunt daarbij helpen. 

Het NM Kamp Vught ontvangt zo’n duizend verzoeken per jaar naar persoonsinformatie. Reden om met hulp van vrijwilligers ca. 26.000 kaartjes uit de oorspronkelijke kampadministratie om te zetten naar gestructureerde digitale data.

Beschikbaarheid van digitale bronnen is niet genoeg, toegankelijkheid is gewenst. Tijdens de studiedag ‘Googelen door archieven’ opent op 13 oktober 2016 deelt de sector kennis over projecten die een oplossing kunnen bieden. 

'Open Data Citation for Social Sciences and Humanities'. Het onderwerp van de Dariah-winterschool in Praag.