Back to top

Lizzy Jongma is op 1 juni 2016 bij Netwerk Oorlogsbronnen begonnen als Senior ICT-projectleider en geeft de komende jaren vorm aan de digitale infrastructuur van Oorlogsbronnen. Daarvoor onderzoekt Lizzy onder meer welke informatievoorzieningen netwerkpartners gebruiken, hoe zij collecties hebben ontsloten en welke acties er nodig zijn om aan te kunnen sluiten op de nieuw te ontwikkelen digitale infrastructuur van Oorlogsbronnen. En tot slot natuurlijk, welke digitale producten en toepassingen met de data gemaakt kunnen worden voor onderzoekers, geïnteresseerden, collega's etc.

Als historicus (Cultuurgeschiedenis Nijmegen) is Lizzy via Historische Informatiekunde aan de Universiteit van Leiden bij het digitaliseren van historische bronnen terecht gekomen. Ze was ICT-coördinator bij het Internationaal Informatiecentrum voor de Vrouwenbeweging (IIAV, tegenwoordig Atrium) en begeleidde jaren als adviseur musea en archieven bij digitaliseringsprojecten. De laatste vijf jaar was ze datamanager bij het Rijksmuseum. Hier werkte Lizzy aan innovatieve online publieksdiensten, zoals het beschikbaar stellen van beeldmateriaal als Open Data in hoge resolutie.

Netwerk Oorlogsbronnen heeft met Oorlogslevens.nl een prestigieuze GLAMi Award gewonnen. Dat is één van de belangrijkste internationale prijzen op het gebied van erfgoed en innovatie.

Oorlogslevens.nl is genomineerd voor de GLAMi Awards van MuseWeb (MW). Dit is een van de belangrijkste prijzen op gebied van musea en innovatie. Een nominatie betekent dan ook internationale erkenning en exposure voor Oorlogslevens als innovatief erfgoedproject.

In de digitale portal Oorlogsbronnen Limburg worden alle bronnen over de Tweede Wereldoorlog in Limburg verzameld en online beschikbaar gemaakt. Het project start in september 2019 en is een samenwerking tussen het Regionaal Historisch Centrum Limburg en Netwerk Oorlogsbronnen.Bekijk alvast een voorproefje op oorlogsbronnenlimburg.nl

Collectie-overschrijdend zoeken naar relevante gegevens over individuen in de Personenportal WO2. Dit project is gestart met de samenkomst van twaalf projectpartners en vaststelling van het projectplan.

Hoe kunnen we online-collecties verrijken met ‘events’? En hoe dat te gebruiken in de ontsluiting van het thema Tweede Wereldoorlog én levens van betrokkenen? Daar houdt de Event Working Group zich mee bezig.

Netwerk Oorlogsbronnen goes Linked Open Data! De WO2-thesaurus is gepubliceerd en daarmee is een stap gemaakt in de thematische ontsluiting van digitale bronnen uit deze periode.

Netwerk Oorlogsbronnen bouwt samen met erfgoed- en herinneringsorganisaties aan één landelijke online toegang naar informatie over personen uit de Tweede Wereldoorlog.

Erfgoedcollecties met het thema Tweede Wereldoorlog automatisch ontsluiten met trefwoorden. Om dat mogelijk te maken werkt Netwerk Oorlogsbronnen aan de opschoning, uitbreiding, matching en publicatie van de thematische WO2-thesaurus.

Netwerk Oorlogsbronnen is in september gestart met het project WO2-thesaurus. Hiermee worden erfgoedcollecties met het thema Tweede Wereldoorlog automatisch ontsloten met trefwoorden.