Back to top

Edwin Klijn studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en volgde in 1998 de postdoctorale opleiding Historische Informatieverwerking aan de Universiteit Leiden. Hij was van 2009 tot 2011 projectmanager van het Historische Kranten-project van de Koninklijke Bibliotheek en projectleider van een massadigitaliseringsproject rondom de radiobulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau.

Als specialist electronisch publiceren was Edwin tussen 1999 en 2007 verbonden aan de European Commission on Preservation and Access en werkte hij daarnaast als webprogrammeur bij uitgeverij EDITA van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij publiceerde over massadigitalisering, beeldbanken en conservering en digitalisering van foto- en audiovisuele collecties. Daarnaast schreef hij op persoonlijke titel, samen met Robin te Slaa,  'De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging 1931-1935' (Amsterdam 2009)', genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010.

Vrijwilligers tikten bijna drieduizend artikelen uit tientallen verzetsbladen over. Van Geïllustreerd Vrij Nederland tot De Vrije stem, Slaet op den trommele en De Vonk, deze zijn vanaf nu doorzoekbaar via Delpher. 

Vrijwilligers gezocht! CBG en Netwerk Oorlogsbronnen starten een crowdsourcing-project om de Rode Kruiskaarten met gegevens van na de Tweede Wereldoorlog vermiste overleden personen in te voeren. Zo maken we de informatie digitaal doorzoekbaar.

CBG en Netwerk Oorlogsbronnen starten een crowdsourcing-project om de Rode Kruiskaarten met gegevens van na de Tweede Wereldoorlog vermiste overleden personen in te voeren. Zo maken we de informatie digitaal doorzoekbaar.

13-09-2019

Connecting the dots

Wat betekent het als we grote archieven of historische tekstcollecties integraal digitaal doorzoekbaar kunnen maken? Kom naar Connecting the dots, een congres over de geschiedenis en de wetenschappelijke waarde van het CABR en de mogelijkheden van een digitaal doorzoekbaar archief.

Binnen het project TRIADO is de afgelopen twee jaar onderzocht met welke methoden en technieken het meest geraadpleegde WO2-archief van ons land, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), full text doorzoekbaar kan worden gemaakt. De resultaten zijn veelbelovend.

PDF icon AB nr 5 2019 Archieven en het semantisch web.pdf

Archieven en het semantisch web

Linked Open Data is aan een opmars bezig. Voor archiefinstellingen biedt het Semantisch Web nieuwe mogelijkheden om collecties voor een wereldwijd publiek toegankelijk te maken en bronnen te contextualiseren. 

PDF icon IP mei 2019 TRIADO Edwin Klijn.pdf

Enorme stap voorwaarts om archieven toegankelijk te maken

Edwin Klijn schrijft in het vakblad Informatieprofessional (mei 2019) over de resultaten uit de eerste helft van het project TRIADO. 

PDF icon 20190517_BijlageD_TRIADOdemonstrator.pdf

Bijlage D Rapport TRIADO verrijkingsfase

Interface TRIADO demonstrator.

PDF icon 20190517_bijlageCsteekproef.pdf

Bijlage C Rapport TRIADO verrijkingsfase

Uitgebreide beschrijving van de steekproef.

Bestand 20190517_bijlageB.xlsx

Bijlage B Rapport TRIADO verrijkingsfase

Scores testset B.

Bestand 20190517_bijlageA.xlsx

Bijlage A Rapport TRIADO verrijkingsfase

Scores testset A.

Het Indisch Herinneringscentrum en Netwerk Oorlogsbronnen werken samen om de portal Indieinoorlog.nl te vernieuwen. Er wordt geput uit de bronneninfrastructuur van NOB en de website krijgt een nieuwe uitstraling. 

PDF icon 20190517_finalreportTRIADOenrichment.pdf

Final report on TRIADO enrichment phase

Findings on the first half, the enrichment phase of the TRIADO project. 

PDF icon 20190517_eindrapportTRIADO verrijkingsfase.pdf

Rapport TRIADO verrijkingsfase

Bevindingen uit de eerste helft van het project TRIADO, waarbij methoden en technieken zijn onderzocht om een testset uit het CABR geautomatiseerd doorzoekbaar te maken. 

PDF icon Storm SS Delpher Krant.pdf

De heilige oorlog van de Storm SS | Delpher krant nov 2018

VIDEO | In de interviewserie 'De mensen van TRIADO' komen betrokkenen bij het project Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit aan het woord. In deze vijfde aflevering: Edwin Klijn, programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen. 

13-12-2018

Clinic Patatje Oorlog | KNVI-congres Smart Humanity

Zegt u patat of friet? Pindasaus of satésaus? En een patatje oorlog, eet u dat het liefst met ketchup of curry? Kom naar het KNVI-congres en ontdek wat een patatje oorlog en Oorlogsbronnen.nl met elkaar gemeen hebben. 

Onderzoek doen naar Zeeland of Nijmegen in WO2 en kennis opdoen over verzet of de CPN in die periode? Vanaf volgend jaar wordt dat gemakkelijker. Vier instellingen conserveren en digitaliseren op initiatief van het Netwerk Oorlogsbronnen 34 meter (260.000 pagina’s) over deze onderwerpen.

Om zoveel mogelijk WO2-bronnen digitaal met elkaar kunnen verbinden stimuleert NOB de digitalisering van WO2-collecties door samenwerking met conserverings- en digitaliseringsprogramma Metamorfoze.

Het Platform WO2 heeft 2018 uitgeroepen tot het Jaar van Verzet. Het Netwerk Oorlogsbronnen onderzoekt in het kader van het themajaar verzetsacties, betrokken personen en oorlogsbronnen die aan de gebeurtenissen gekoppeld zijn, en plaatst deze op een 'Kaart van Verzet'. 

Massadigitalisering is topsport. Ik hoor het mensen soms zeggen: digitaliseren hebben we inmiddels wel onder de knie. De praktijk blijkt toch weerbarstiger. Ja, in beeldkwaliteit en scannen is veel voortgang geboekt de afgelopen jaren. Maar dat is een deel van het verhaal.

"Persoonsgegevens zijn een zeer belangrijke bouwsteen bij het reconstrueren van verhalen over de oorlog." Met die uitspraak trapt directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder de Noordelijke Netwerkdag Oorlogsbronnen 2017 af.

Aan het onderzoeksvoorstel 'Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit' (TRIADO) is het KNAW-onderzoeksfonds 2016 toegekend. Het project gaat in januari 2017 van start en loopt tot juli 2019.

De nationale portals ArchievenWO2, GetuigenVerhalen en Oorlog in Blik zijn ingehaald door de tijd. In dit project worden de sterk verouderde applicaties omgebouwd zodat ze weer mee kunnen in de nieuwe ontwikkelingen.

Googelen door archieven? Een droom voor onderzoekers en een wens van archiefbeheerders. Dit project onderzoekt in hoeverre nieuwe digitale technieken ingezet kunnen worden om archieven digitaal en op documentniveau doorzoekbaar te maken.

05-11-2015

Meepraatbijeenkomst Kenniscentrum Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen voert samen met een dertigtal partners in het veld dit jaar een grootschalige verkenning uit.